Przepisy kulinarne naszych prababć - filmy z Dorotą Bernat.
Wpisany przez Mariusz Zawłocki
czwartek, 29 października 2020 13:22
Pod znakiem pięknej gwary i dań pachnących jak z babcinej kuchni, zrealizowane zostały dwa filmy o tradycyjnych przepisach kulinarnych. Prezentuje je Dorota Bernat z Koła Gospodyń Wiejskich w Adamowie. W ciekawy sposób pokazuje jak ugotować pyszną zalewajkę i danie regionalne: kaszok brodowski.
W trakcie robienia dań Pani Dorota opowiada o naszej świętokrzyskiej tradycji dawnych zwyczajach. Cały czas mówiąc piękną gwarą znaną w naszych okolicach. W drugim filmie jest też przepis na zdrowy zakwas, który potrzebny jest do wielu dań w tym do zalewajki. Dorota Bernat ma tytuł Gospodyni Roku nadany przez Echo Dnia – Region Świętokrzyski. Film zrealizowany został w ramach projektu „W Bystrej Wodzie FAJNIE JEST! – spotkania z e-kulturą" realizowanego przez Centrum Kultury i Rekreacji w Brodach. Projekt finansowany jest ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu Kultura Ludowa i Tradycja. W dalszych filmach z tej serii będą wykonywane inne dania regionalne. Przygotowywać je będą panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Adamowie - Danuta Major i Anna Żuwalska.
Przepis na kaszok brodowski:
Składniki: • 30 dkg kaszy gryczanej • 50 dkg wątróbki drobiowej • 50 dkg żołądków drobiowych • 50 dkg serc drobiowych • Dwie duże cebule • Dwie łyżki smalcu • Pół szklanki oleju • Pieprz, sól, majeranek, pieprz ziołowy, papryka • Przyprawa typu Magi • Trzy listki laurowe • Ziele angielskie (4 -5) Wykonanie: Gotujemy wątróbkę, serca i żołądki. W osobnych garnku gotujemy kaszę gryczaną. Gdy kasza jest gotowa należy ją przecedzić i zostawić do ostygnięcia. Zostawiamy kilka wątróbek, które wykorzystamy później. Żołądki drobiowe, większą część wątróbek i serca mielimy przez maszynkę. Na patelni szklimy cebulkę i pokrojoną resztę wątróbki. Do garnka w którym będzie przygotowywana kasza wlewamy olej i wrzucamy smalec, a następnie podroby. Żeby ich nie przypalić, można dodać odrobinę wody. Dodajemy wcześniej przygotowaną cebulkę z wątróbką oraz kaszę gryczaną. Doprawiamy wszystko przyprawą typu Magi, majerankiem, pieprzem i solą, wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie. Na koniec można wlać pół szklanki wody.
Boczek, kiełbasę, schab kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru z podrobów. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Jajka kroimy w plasterki i także dodajemy do wywaru. Wlewamy zakwas i doprawiamy zalewajkę mlekiem i śmietaną. Dodajemy majeranek, sól i pieprz.
Przepis na zakwas Pani Doroty Bernat:
Dodać dwie łyżki żytniej mąki dodać do słoja, np. typu wek. Wkroić pół kromki razowego chleba i pół kromki pszennego chleba, dodać 2 ząbki czosnku. Włożyć też trzeba koper - świeży lub suszony. Następnie, zalać to wszystko wodą (może być z kranu) i poczekać trzy dni. Potem kwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce. Osad można ponownie zalewać wodą, po sprawdzeniu czy się nie zepsuł (zmiana zapachu).
chciałbyś na własne oczy zobaczyć bocian czarnego? Ten rzadki gatunek wybrał na miejsce gniazdowania niedostępne partie rezerwatu "Rosochacz". Miłośnik przyrody dostrzeże tam wiele ciekawych gatunków flory i fauny.
Informacje o plikach cookie
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...